Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 21 август 2011 г.

Понички с крем


Помните ли онези понички с ванилов крем, които се продаваха едно време?
В близост до моето училище имаше една малка неприветлива сладкарничка, която посещавах при първа възможност, за да се наситя на любимите ми понички с ванилов крем. Бяха едни меки, ароматни и с хрупкава коричка и разбира се задължително мазни :) Може би в това им беше чара и тайната.
През изминалите години запазих споменът за тези бленувани понички. На моменти се сещах за тях и всеки път, когато решах да посегна към някоя рецепта за понички, се въздържах поради голямата им калоричност. Но този път реших да се опитам да ги приготвя по рецептата на ehoeko от "Гответе с мен". Моите не приличат съвсем на нейните, но това е първият ми опит и като такъв се получиха повече от прекрасни.
И въпреки добрият им вкус и многото крем в тях, аз все още се надявам да намеря онова тесто, което най се доближава до "соц." поничките.

Необходими са ви
за тестото:
1 коф.кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. хлебна сода
1 с.л. олио
брашно за нормално тесто ( не го измерих, на око, колкото и неточно да звучи)
за крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте ванилия (аз използвах общо 4 с.л. нишесте)
2 пак. ванилия
бучка масло

В купа се разбъркват продуктите за тестото, към които постепенно се прибавя пресятото брашно. Бърка се докато тестото се събере на топка в средата на купата, около бъркалката. Измесва се върху набрашнен плот, докато спре да лепне и стане гладко и еластично тесто. Разделя се на 4 топки и се покрива с кърпа.

Крем: Яйцето,захарта, нишестето и брашното се разбъркват с малко мляко на гъста гладка каша, която се прибавя към останалото врящо мляко. Непрекъснато се бърка до получаване на гъст крем. В топлия крем се добавя маслото и ванилията и отново се бърка докато ги поеме. Кремът се оставя много добре да се охлади и стегне.

Горното тесто се разточва на тънка кора. С чаена лъжица се слага от крема на купчинки на разстояние една от друга( върху половината площ на кората). Загръща се и с чаша се изрязват поничките. Пържат се в гореща мазнина, но трябва да се внимава мазнината нито да е прекалено вряла, за да не останат сурови вътре, нито да е слаба, защото ще станат много мазни. Готовите понички се отцеждат върху домакинска хартия и още топли се поръсват с пудра захар.
Можете да сложите друга плънка по ваше желание. Аз лично поничките ги признавам единствено с ванилов крем.




източник: тук също

Люти чушки в сироп



Продукти:

2 кг люти чушки
2 бутилки оцет по 700мл
1 бутилка от оцет с вода
2 1/3 чаена чаша захар
1 1/3 чаена чаша сол
3 глави чесън

листа от вишна

Начин на приготвяне:
Първо си приготвяме сиропа от горните продукти, за да изстине малко, докато пълним бурканите с чушки.
Чушките се измиват, режат им се дръжките до половината, надупчват се с вилица. Нареждат се в буркани, като между тях се слагат няколко скилидки обелен чесън. Количеството на чесъна е според вкусът ви. Бурканите се заливат със сиропа, който е топъл, колкото може да трае пръста на ръката в него. Отгоре се слага по едно вишнево листо,хем да притисне чушлетата, хем придава много аромат на чушлетата.
Бурканчетата не се стерилизират.




сряда, 10 август 2011 г.

Пръчици

Любимите пръчици на моя син!
С удоволствие помага да ги завием и ги подрежда старателно. Но удоволствието от похапването, му е по-голямо.
Предполагам, че тези пръчици не са нещо ново и непознато на повечето домакини, но са много бързи и подходящи за неделна закуска, например.
Не се изискват нито много продукти за тях, нито специални умения.
Имате нужда от:
  • 1 пакет точени кори за баница печени на сач (най-тънки и лесни за навиване са корите на баба)
  • около 150-200 грама сирене
  • мазнина за пържене



В пакетите обикновено има 3 точени кори. Разтворете ги и ги нарежете като торта на 8 парчета.

Сиренето се натрошава предварително. В основата на всяко парче сложете толкова сирене, колкото желаете. Сгънете двата края навътре, за да не изпада плънката и навийте на стегнато руло.



Готовите навити пурички ги изпържете с гореща мазнина от двете страни. Много бързо се пържат.




вторник, 2 август 2011 г.

Кекса на комшийката


За първи път ми се случи да си "оближа пръстите" от един буквално несъвършен кекс, с който ни почерпи една комшийка. Жената е започнала да го разбърква, но по средата на приготовлението се наложило да хукне към работа. Набързо мушнала сместа в хладилника и се сетила за нея след половин работен ден.
Резултата е един по-тънък кекс, много мек и някак сочен, незнайно от какво. Набързо помолих за рецептата и беше спретнат в кухнята. Разбира се, тъй като не ми се налагаше екстремно да го слагам в хладилник , изпекох си най-обикновен дунапренов кекс. Този, който виждате на снимката. Много пухкав, мек, ароматен и с добавка на изпечените орехчета отгоре му се насладихме подобаващо. Но въпреки неговия прекрасен вкус , аз тайничко си спомням за другия несъвършен кекс на моята комшийка.
А защо не, следващия път да опитам да повторя нейните стъпки и охлаждането му в хладилника. Току виж съм открила нов по-интересен начин.

Необходими продукти:
5 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
4 суп.лъж. кисело мляко
1 бакпулвер
2 1/2 чаени чаши брашно
1 ванилия
кора на 1 лимон или портокал
Разбиват се белтъците и жълтъците отделно. Към белтъжите прижавете захарта и разбийте на пухкав сняг. Към жълтъците добавете олиото. Двете смеси се събират и се разбъркват с миксера добре. Бакпулвера погасете в киселото мляко и ги добавете към кексовата смес. Брашното, предварително пресято се прибавя малко по малко, разбърква се хубаво да го поеме сместа. Накрая овкусете с ванилия и/или някаква есенция по ваш вкус. Много ароматно става с лимонова или портокалова коричка.
В намазнена и набрашнена тавичка изсипете кексовата смес. Отгоре наредих цели ядки сурови орехчета. Колкото са повече е по-добре. По-вкусно е с тях.
Пече се на предварително загрята фурна на 280-200 градуса. Не засякох времето, но пробвайте за готовност с дървена клечица.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...